Yrityksen perustaminen tulee viimeistään siinä vaiheessa ajankohtaiseksi, kun suunnitellun liiketoiminnan on tarkoitus alkaa. Joskus yritystoimintaan ajaudutaan myös esimerkiksi sivutulojen hankkimisen tai harrastuksen kautta. Harrastustoiminta muuttuu yritystoiminnaksi viimeistään silloin, kun siitä tulee suunnitelmallista ja sitä tehdään tulonhankkimistarkoituksessa.
Yrittäjänä olet vastuussa liiketoiminnasta kokonaisvaltaisesti.
Yrityksen perustaminen on Suomessa nykyisin helppoa. Juridisesti yritys tulee perustettua, kun se on merkitty kaupparekisteriin. Samalla yksinkertaisen näköisellä perustamislomakkeella yritys tulee merkittyä niin kaupparekisteriin kuin verohallinnon rekistereihinkin.
Vaikka yrityksen perustaminen onkin teknisesti yksinkertaista, kannattaa oma tilitoimisto valita jo ennen yrityksen perustamista. On mahdollista, että olet sekä kirjanpito- että verovelvollinen liiketoiminnasta jo ennen perustamisilmoituksen tekemistä. Tällöin elinkeinon harjoittamisen tuloista ja menoista pitää ainoastaan tehdä kirjanpito ja veroilmoitus viimeistään liiketoiminnan aloittamisen verovuodelta. Perustamisilmoitus pitää ja kannattaa kuitenkin tehdä joka tapauksessa, kun toiminta havaitaan muuttuneen elinkeinon harjoittamiseksi. Kaupparekisterimerkintä suojaa aina myös elinkeinon harjoittamista valitsemallasi toiminimellä.
Yrittäjänä olet vastuussa liiketoiminnasta kokonaisvaltaisesti. Oman liiketoiminnan osaamiseksi sinun pitää joko osata itse tai antaa osaamista vaativat asiat hoidettavaksi ammattimaiseen hoitoon. Jo ennen yrityksen perustamista sinun pitää olla tietoinen mitä valittava yritysmuoto tai perustamisilmoituksen muut eri vaihtoehdot tulevat tarkoittamaan sinun liiketoimintasi kannalta. Moni elinkeino tarvitsee myös erilaisia muita lupia, rekisteröintejä tai ammattipätevyyksiä. Näiden puuttuessa et voi vedota tietämättömyyteen asiasta. Yritystoiminnan valmistelussa syntyvät kulut voivat olla jo vähennyskelpoisia aloitettavan liiketoiminnan kuluista. Vähennyskelpoisten kulujen huomioimisessa sinua pystyy parhaiten auttamaan ammattitaitoinen tilitoimisto.
Kun yritystoiminta on merkitty kaupparekisteriin alkaa osakeyhtiöiden kirjanpitovelvollisuus välittömästi
Yrityksen perustamisen peruskysymyksiä on yhtiömuodon valinta. Valintaan vaikuttavat mm. tarvittavan rahoituksen määrä, eri yhtiömuotojen verokohtelu, yrityksen perustajien lukumäärä ja vastuukysymykset harjoitettavasta liiketoiminnasta. Lisäksi joillakin toimialoilla valintaan voi vaikuttaa myös esimerkiksi erilainen luparegulaatio tai liiketoiminnassa vaadittavat vastuuvakuutukset. Yhtiömuotoa voi toki muuttaa aina myöhemminkin, mutta laaditun liiketoimintasuunnitelman perusteella aloittavan yrittäjän kanssa käytävät sparraavat keskustelut eri tahojen kanssa auttavat varmasti heti oikean yhtiömuodon valinnassa. Kirjoittelemme yhtiömuotojen eroista lisää syventäviä blogeja myöhemmässä vaiheessa.
Kun yritystoiminta on merkitty kaupparekisteriin alkaa osakeyhtiöiden kirjanpitovelvollisuus välittömästi, vaikka liiketoiminnan tosiasiallinen alku olisikin vasta joskus myöhemmin. Samoin kaupparekisterin käsittelymaksu tulee maksaa välittömästi. Jos oleellisia asioita joudutaan myöhemmin kaupparekisteriin muuttamaan, voi muutosten tekemisestä mennä asiasta riippuen jopa kokonaan perustamismaksun suuruinen uusi käsittelymaksu. Kirjanpidon hoito alusta alkaen on tehokasta: kirjanpitäjäsi pääsee aloittamaan ”puhtaalta pöydältä” jo ensimmäisistä kaupparekisterimaksujen kirjauksista uuden yrityksen kirjanpidon hoitamisen.
Kaupparekisteri ja verottajan rekisterit ovat erillisiä rekistereitä, joten yrityksen kaupparekisteriin merkitsemistä huolimatta yritys voi aloittaa arvonlisäverollisen liiketoiminnan tai työnantajana toimimisen vasta jossakin myöhemmässä vaiheessa. Yhtiön ennakkoverot määritellään ensimmäiselle tilikaudelle perustamisilmoituksessa esitettyjen arvioiden perusteella, joten niidenkin oikea määritteleminen on aloittavalle yrittäjälle ensiarvoisen tärkeää.
Jos sinulla on mielessä yrityksen perustaminen, tule ajoissa juttelemaan asiasta tilitoimistoon. Pääset keskittymään itse oman liiketoiminnan kehittämiseen ja me varmistamme turvalliset ja oikeat raamit liiketoimintasi harjoittamiselle.
Kirjoittaja OTK, KTM Asko Hänninen on Tilitoimisto NumerotON Oy:n osakas ja toimii yhtiössä mm. juridiikan ja rahoituksen neuvonantajana.