» P niin kuin poistot

Tervetuloa takaisin blogimme pariin! Tällä kertaa aiheenamme on kirjanpidon poistot. 

Kirjanpito on tunnetusti tarkkaa ja vakavaa hommaa, mutta välillä on sallittua heittää huumoria kehiin. Mikäpä olisikaan hauskempaa kuin poistaa tylsiä ja vanhoja tase-eräitä kirjanpidosta? Se on kuin tehdä siivousta kirjanpidon nurkissa ja luoda tilaa uusille ja jännittäville luvuille.  

Voit kutsua Numerottoman kirjanpitotiimiäsi ”kirjanpidon arkeologeiksi” ja ryhtyä etsimään kanssamme todisteita pitkäaikaisten hankintamenojen poistoajoista. Kirjanpidon poistot ovat hauska ja hyödyllinen tapa päästä eroon vanhoista ja tarpeettomista tase-eristä. Muista kuitenkin, että vaikka hauskuus on tärkeää, on tärkeää tehdä poistot asianmukaisesti ja noudattaa kirjanpidon sääntöjä.  

Poistot ovat menetelmä, jolla yritys jakaa tietyn hyödykkeen hankintamenoa tai arvoa useammalle tilikaudelle sen hyödykkeen käyttöiän aikana. Poistot auttavat yritystä hajauttamaan hyödykkeen hankintakustannukset useammalle tilikaudelle, mikä vastaa paremmin hyödykkeen taloudellista vaikutusta yritykselle. 

Poistot voivat kohdistua erilaisiin hyödykkeisiin, kuten kiinteistöihin, koneisiin ja laitteisiin, kalustoon, ajoneuvoihin ja aineettomiin hyödykkeisiin, kuten patentteihin tai tavaramerkkeihin. Jokaiselle hyödykkeelle määritellään sen käyttöikä ja arvo, joiden perusteella poistot lasketaan.  

Yleisimpiä poistomenetelmiä ovat tasapoisto tai menojäännöspoisto. Tasapoistossa hyödykkeen hankintameno jaetaan tasaisesti sen käyttöiän aikana. Menojäännöspoistossa hyödykkeen hankintamenoa poistetaan samalla prosenttiosuudella jäljellä olevasta arvosta. 

Kirjanpidon poistot ovat sekä lakimääräinen että tärkeä osa yrityksen taloudellista raportointia ja auttavat tarkastelemaan hyödykkeiden arvonmuutoksia ja niiden vaikutusta yrityksen talouteen. Tarkan ja asianmukaisen poistolaskennan avulla yritys pystyy esittämään oikeat ja luotettavat tiedot hyödykkeiden arvoista ja niiden kirjanpitoarvojen muutoksista ajan myötä. 

Kiitos, että luit blogiamme ja pysy kuulolla seuraavien iloisten aiheiden parissa! Poistellaan taas! 

Kirjoittaja Asko Hänninen, Asko on NumerotON Oy:n osakas ja legal advisor, KTM ja OTK.