Ojensimme kynän Samuli Ketolalle (White Hat Oy) Isänpäivän kunniaksi:
Yrittävällä isällä nämä molemmat asiat ovat usein mielessä. Siis yrittäjyys ja isyys. Molemmilla on myös oikein oma virallinen merkkipäivänsä. Yrittäjillä se on 5.9. ja isillä marraskuun toisena sunnuntaina. Jälkimmäisenä saa kahvin tarjoiltuna vuoteeseen. Ensin mainittuna yrittäjäisä yleensä hörppää sen mukista liikennevalojen vaihtumista odotellessaan.
Siltä varalta, että yrittäjyyteen tai isyyteen liittyvät sitoumukset pääsevät jotenkin lipsahtamaan pois mielestä, on molemmilla myös runsaasti keinoja muistuttaa itsestään. Ne myös muistuttavat toisistaan – ja toisiaan. Nykymaailmassa ristiin oppiminen on tärkeää. Korkeakoulutkin tarjoavat nykyään ristiinopiskelumahdollisuuksia. Yrittäjäisälle tarjoillaan ristiinoppimisen mahdollisuuksia muuallakin kuin koulunpenkillä. Samat rutiinit nimittäin toistuvat päivittäin molemmilla rintamilla.
Yrittäjäisä tekee listoja. Isä listaa lasten pituuden ja jalan koon kasvua, jotta tietää ovatko naapurin lapsilta pieneksi jääneet hiihtomonot sopivan kokoiset omille tenavilleen. Tai pääsisikö lapsi Linnanmäellä samaan laitteeseen kaverinsa kanssa. Yrittäjä pitää listoja kaikesta: tuoteideoista, ennakkoveroista (onneksi tilitoimisto hoitaa), jopa asiakkaiden joululahjoista. To do -listat ovat erityisen palkitsevia. Kun viivaa listasta yli tehdyt tehtävät niin voi tuntea jonkinmoista aikaansaamisen iloa.
Yrittäjäisä aikatauluttaa. Yrityksen ja perheen asioiden hallinnassa on sarkaa sellaisenaan, mutta yhdistettynä niistä ei enää selviä kunnialla ilman kunnollista kalenterointia. Ja päinvastoin – jos lasten aamutoimien vaiheet suunnittelee samalla pieteetillä kuin yrityksen tuotantoprosessit, säästää yrittäjäisä helposti yhden videopalaverin verran aikaa päivässä tuottavaan tekemiseen.
Yrittäjäisä delegoi. Syytä ainakin olisi. Yrittäjän helmasyntinä pidetään kykenemättömyyttä delegointiin, joka jarruttaa yrityksen kasvua. Suosittelen isyyttä kaikille yrittäjille, sillä isä ymmärtää jo varhain lapsiin padotun resurssipotentiaalin. Jos sitä ei saa vapautettua yhteisten tavoitteiden eteen työskentelemiseen, samainen resurssipotentiaali jarruttaa itsensä suuruisella voimalla kaikkea perheen toimintaa ulos lähtemisestä lomakohteen valintaan.
Yrittäjäisä neuvottelee. Lähes jokainen yrittäjä on joutunut kovalla työllä raivaamaan paikkansa markkinassa. Siinä oppii neuvottelemaan. Yrittäjä neuvottelee joka suuntaan. Asiakkaiden kanssa kaupoista, kumppanien kanssa milloin mistäkin ehdoista, työntekijöiden kanssa kaikesta mahdollisesta. Yrittäjän neuvotteluvoima on usein vastapuolta pienempi, joten hän on hionut neuvottelutaitojaan. Kotona nämä taidot puntaroidaankin sitten uusiksi. Hienotunteisuus, joka rajoittaa neuvottelukumppanin argumenttivalintaa ei alkuunkaan päde kotona. Lapset nimittäin käyttävät neuvottelun makuun päästyään koko hallussaan olevaa keinoarsenaalia argumentoinnista oravannahkakauppaan ja oravannahkoista kiristämiseen.
Yrittäjäisä priorisoi. Isänä oppii kantapään kautta, että kaikkia taisteluita ei voi voittaa. Tai voittamisen hinta muodostuu liian kovaksi. Saman oppii lähes täydellä varmuudella myös yrittäjänä. Jos tätä molemmista saatua kokemusta osaa sopivasti syntetisoida ja kopioida rintamalta toiselle, onnistuu todennäköisesti kiertämään niitä syvimpiä arjen yrittäjäisän eteen heittämiä kuoppia.
Matka yrittäjyydestä yrittäjäisyyteen on kolmen kirjaimen eroa pidempi, mutta kokemuksena painonsa arvoinen kullassa. Yrittäjäisyys tarjoaa mahtavia ristiinoppimisen mahdollisuuksia, mutta kaikella on rajansa. Yrityksen kolmihenkisessä hallituksessa äänestäminen onnistuu aina sujuvasti mutta nelihenkisessä perheessä sama menetelmä päätyy ikävän helposti pattitilanteeseen. Matikkakin on yrittäjäisälle korvaamaton taito.
Hyvää Isänpäivää kaikille Isille! Erityisesti yrittäjäisille.
Samuli on espoolainen konsulttiyrittäjä ja kahden lapsen isä, joka uskoo elinikäiseen (ristiin)oppimiseen.