» L niin kuin Loma

Älä nyt itteäs polta, eli L niin kuin loma -Yrityshallinnon aakkoset

Jos yrittäjä on pois pelistä, kuka hoitaa yrityksesi juoksevat asiat? Kuka pääsee pankkitileille, maksamaan laskut tai tekemään pakolliset ilmoitukset? Entä kuka hoitaa asiakastoimeksiannot tai kotiuttaa kaupat? Vaikka yritystoimintasi olisi pientä, on hyvä varautua odottamattomiin tapahtumiin.

Monet yrittäjät kärsivät samasta, usein kroonisesta tilasta, jossa unohdetaan oma hyvinvointi ja paiskitaan vain töitä. Yleensä hyvinvointiin koetaan herätys siinä vaiheessa, kun oma läheinen, lapsi, puoliso tai yrittäjä itse sairastuu, joutuu onnettomuuteen tai palaa loppuun. Olen kuullut muutaman yrittäjän sanovan, että ”mä pidän nyt sitten ne lomat, jotka jäivät edelliseltä kymmeneltä vuodelta pitämättä.”

Tällainen useamman kuukauden suunnittelematon loma on kuitenkin se kallein vaihtoehto. Samalla tapahtuu nimittäin kaksi asiaa: 1) Yrityksesi tulot laskevat, jos yrittäjä ei ole itse töissä – kiinteät kulut juoksevat silti 2) Omat kustannuksesi nousevat, kun joudut käyttämään terveyspalveluita ja kustantamaan lääkkeitä. Voit tietysti valita maksatko enemmän ja menet yksityiselle vai odotteletko hieman, jotta pääset julkiselle. Molemmat vaihtoehdot maksavat rahaa, toinen vain jaksottaa kustannukset pidemmälle ajalle.

Eikä siihen sairauttakaan välttämättä tarvita. Yksi autokolari riittää siihen, että yrittäjä on pitkän aikaa pois töistä. Olet varmasti hyvä kuljettaja, mutta entä jos vastaantulija ei sitä ole? Yritystoiminnan keskeytymiseen kannattaa varautua – edes kevyesti. Sovi vaikka kirjanpitäjäsi kanssa siitä, että kuka hoitaa yrityksesi maksuliikenteen, jos sinä olet pois. Siirry sähköiseen kirjanpitoon, jotta homma tapahtuu automaattisesti. Vakuuta itsesi ja yrityksesi henkilökeskeytyksen varalle tai pidä jemmarahaa pankkitilillä. Vaikka irtisanoisit toimitilat, liisarit tai pitkät sopimukset, niissä on silti irtisanomisaika, jonka ajalta lasku pitää maksaa. Pidä siis puskurisi kunnossa, joko ihan raakana rahana tai vakuutuksena.

Parasta riskien- ja jaksamisenhallintaa on kuitenkin pitää säännöllisesti lomaa ja vapaata. Kyllä, yrittäjäkin tarvitsee vapaata ja lomaa, vaikka luulee olevansa sissi ja särkymätön. Loman ei tarvitse olla edes viikkoa, vaan pari päivää tai pitkä viikonloppu jotain muita asioita kuin omaa yritystä on myös ennakoivaa mielenterveystyötä oman jaksamisen huoltamisen ohella. Lisäksi se saattaa antaa uusia ideoitakin yritystoimintaan. Asiat saavat kummasti perspektiiviä, kun niihin ottaa etäisyyttä.

Kirjoittaja Markus Lustig. Markus on numerottoman osakas ja turvallisuusasiantuntija, Tradenomi YAMK