» Yrityshallinnon aakkoset B

Yrityshallinnon aakkoset-sarjassa käydään läpi nimensä mukaisesti yrityshallinnon aakkoset. Jokaiselle kirjaimelle ajatusta vaativa sana selityksineen. Mukaan mahtuu tärkeitä asioita niin vasta-alkavalle yrittäjälle kuin jo pidempään toimineellekin työnantajayritykselle.

B niin kuin Banaani

Vaihtoehtoja B-kirjaimelle riittää. Koviksi ehdokkaiksi nousivat Budjetti (kyllä. Tarvitset sellaisen.), Bonuskortti (ei. Et saa käyttää sellaista yritysostojen yhteydessä) ja Bukseeri (raitiovaunusanastoa, ehjä vaunu työntää hajonnutta edellään, jokainen tarvitsee joskus pientä tuuppausta eteenpäin ja sitähän me täällä teemme). Banaani päihitti nämä mennen tullen.

Jokaisen on syötävä. Yrityksissäkin tähän on havahduttu ja yhä useammin kahvihuoneeseen tulee hedelmäboksi toimitettuna säännöllisen epäsäännöllisesti. Työnantajayritys kirjaa tällaisen sujuvasti kahvitarvikkeisiin, saa vähentää arvonlisäveron ja nauttii kohonneesta työtyytyväisyydestä tai ainakin vähäisemmästä nälkäkiukusta.

Banaaniterttu

Banaani päivässä pitää työntekijän tyytyväisempänä. Henkilökuntaetu, joka kannattaa ehdottomasti hyödyntää, eikä se tasaisempi verensokeri pahaa yrittäjälle itselleenkään tee. Jos siis budjetti antaa myöten, kannattaa panostaa banaaneihin. Valitettavasti toiminimiyrittäjä, jolla ei ole palkattuja työntekijöitä, jää tästäkin huvista ulos. Hänen banaaninsa ovat yksityistalouden kulua, vaikka niiden hyöty yritykselle on kiistaton.

Kirjoittaja Sanna Kerminen, Sanna on NumerotON Oy:n Toimitusjohtaja, taloushallinnon tradenomi ja pitkän linjan kirjanpitäjä.