» Yrityshallinnon aakkoset E

E niin kuin ERP

ERP tulee sanoista Enterprise Resource Planning ja tarkoittaa toiminnanohjausjärjestelmää. Wikipedia kertoo asiasta näin: ”ERP-järjestelmä yrityksen tietojärjestelmä, joka integroi eri toimintoja, esimerkiksi tuotantoa, jakelua, varastonhallintaa, laskutusta ja kirjanpitoa.”

Suomeksi ERP tarkoittaa sitä, että yrityksellä on yhden järjestelmän alla esimerkiksi työajanseuranta, projektinhallinta, laskutus ja resurssienhallinta. Toiminnanohjausjärjestelmään voi (ja kannattaa, mikäli mahdollista) sisältyä myös asiakkuudenhallinta eli CRM. Tällöin koko prosessi asiakkaan kontaktoinnista tarjouksen, tilauksen, resurssoinnin ja työajanseurannan kautta laskutukseen saakka hoituu saman katon alla.

Ikkunanpesu.comilla käytössä oleva Easoft soveltuu mm. työajanseurantaan ja projektinhallintaan rakennus- ja saneerausalalla. Easoftiin ja sen ominaisuuksiin voit tutustua tarkemmin: https://easoft.fi

Mitä hyötyä ERP:stä sitten on yrityksen hallinnossa? Muun muassa tällaista:

  • ei montaa eri järjestelmää eri tarkoituksiin
  • prosesseja ja tilauksia helpompi hallita, kun kaikki tieto on samassa paikassa
  • raportointi, ennustaminen ja analysointi helpottuu
  • kertyvä data hyödynnettävissä helpommin
  • tarvitaan vähemmän ”paperinpyöritystä”
  • säästyy aikaa ja hermoja

Hehkutuksen keskellä on syytä muistuttaa, että pohjatyöt on ERP:iä(kin) käyttöön otettaessa tehtävä huolella. Mikään järjestelmä ei voi toimia tehokkaasti, jos omia prosesseja ja järjestelmää ei ole hiottu yhteensopiviksi.

Meillä Ikkunanpesu.comilla on nyt toista vuotta käytössä Easoft-niminen toiminnanohjausjärjestelmä. Ensimmäinen vuosi meni opetellessa sekä prosesseja ja asetuksia hioessa, mutta tänä vuonna työ on alkanut tuottaa hedelmää.  Näemme katteet, työtunnit, myyjien provisiot, laskut, työntekijöiden kommentit, dokumentaatiot yms. yhdestä paikasta. Pystymme pureutumaan mahdollisiin ongelmiin helpommin ja analysoimaan, mikä toimii ja koettaa hyödyntää sitä jatkossa. Tilaukset ovat tarjouksesta laskuun asti samassa järjestelmässä ja siirtyvät napin painalluksella kirjanpitoon. Se nopeuttaa ja helpottaa arjen toimistotyötä huomattavasti.

Kirjoittaja Heli Salo. Heli on Ikkunanpesu.comin markkinointipäällikkö ja reskontran pyörittäjä, koulutukseltaan liiketalouden tradenomi ja copywriter.