» Yrityshallinnon aakkoset F

F niin kuin Fleet Innovation

Suomessa on vähän yritysautoilun kustannusten hallintaan erikoistuneita toimijoita. Suurin riippumaton toimija näistä on Fleet Innovation, yritysautoilun asiantuntijayritys. Fleet neuvoo parhaat käytänteet yritysautoiluun rakentaen asiakkaan autopolitiikan. Fleet tekee käytännön työn asiakkaan puolesta auton hankinnasta myyntiin, auttaa autoilijaa arjen asioissa ja helpottaa asiakkaan taloushallintoa maksamalla autoilun laskut ja ”niputtamalla” ne yhdeksi koontilaskuksi ja lopuksi raportoiden autokohtaiset kustannukset. Fleetin toiminnan kautta asiakas säästää jopa 20 prosenttia vuotuisista autoilun kustannuksista. Fleet Innovation on Suomen vauhdikkaimpia kasvuyrityksiä, vastuulla on jo yli 6500 yritysautoa. Fleetin liikevaihto on 43 miljoonaa ja markkina-alue on Suomi.

Fleetin teesit hyvään autopolitiikkaan

Alkuun rahoituksen termit selkokielellä:

Huoltoleasing = pitkäaikainen vuokrasitoumus autoon. Sopimuksessa asiakas vuokraa auton määräajaksi ja sitoutuu tiettyyn kilometrimäärään sopimuksen aikana. Vuokraan sisältyy sopimuskauden huollot ja rengaskulut. Sopimuksen purkaminen ei ole helppoa, tai ainakin se on kallista. Auto on vuokran kaltainen sitoumus taseen ulkopuolella.

Rahoitusleasing = auton omistaa rahoitusyhtiö, mutta auton velkaa maksetaan joustavasti ja ilman määräaikaista sitoumusta. Auton velkavastuu on taseen ulkopuolella, autosta maksetaan lisäksi toteutuneet kustannukset ajosuoritteen mukaan. Joustava ja kustannustehokas leasingin malli.

Osamaksu = auto on yrityksen omistuksessa, mutta velkapääomaa maksetaan rahoittajalle suunnitelman mukaan. Vastuu on taseessa, poistot tehdään suunnitelman mukaan. Auton käytöstä maksetaan toteutuneet kustannukset ilman määräaikaisia sitoumuksia.

Yritysautoilun palvelut ovat saatavissa yhden katon alta auton omistusmuodosta riippumatta. Kuva: https://fleet.fi/yrityksille/miksi-valita-fleet-innovation/

Askeleet hyvälle autopolitiikalle:

1.Valitaan joustava ja kustannustehokas rahoitusmuoto, joka on osamaksu tai rahoitusleasing. Näissä rahoitusmuodoissa asiakas voi tarpeen ja tilanteen mukaan luopua autosta, vaihtaa autoa tai jatkaa saman auton käyttöä tarpeensa mukaan.

2. Eurot kotiin. Säästöä syntyy, kun valitaan osamaksu tai rahoitusleasing rahoitusmuodoksi, auton hankinnassa kilpailutetaan oikea hankintahinta, ei laskennallista vuokraa kuten huoltoleasingissa. Lisäksi maksetaan autoilun toteutuneet kulut ilman sitoumuksia. Kun autosta halutaan luopua, on se tehtävissä näin tarvittaessa ja paras hinta saadaan esimerkiksi Fleetin suorittamassa huutokaupassa. Tässä osuudessa säästyy tuhansia euroja. Bonuksena päälle tulee se, ettei tarvitse sitoutua huoltoleasingin määräaikoihin.

3. Vastuullisuus. Kannattaa muistaa, että osa vastuullisen yrityksen brändiä on myös autoilu. Kannattaa suosia vähäpäästöisiä autoja. Hybridi, sähkö- ja kaasuautot ovat vähäpäästöisempiä kuin perinteiset polttomoottoriautot.

4. Vaivattomuus. Fleet Innovation tekee kaiken autoiluun liittyvän työn asiakkaan puolesta noudattaen kultaista sääntöä: asiakkaan etu ensiksi.

Autoilu muuttuu vauhdilla; tekniikka ja rahoitusmuotojen kehitys on vauhdikasta.  Kannattaa pysyä vauhdissa mukana.

Kirjoittaja Sakari Viitanen, Fleet Innovation Oy:n toimitusjohtaja. Sakarilla on selvät sävelet asiakkaalle, joka haluaa sekä säästöä, joustavuutta sekä vastuullisuutta yrityksensä autoiluun.