» Yrityshallinnon aakkoset I

I niin kuin ISO ja muut Standardit

Varsinkin ISO-standardit tuntuvat olevan hieman jopa pakollinen paha yrittäjille. PK-yrittäjät tahtovat kiertää ne kaukaa. Ketä kiinnostaisi turha byrokratia ja säännöllisesti toistuvat ja pahimmillaan päiviä kestävät auditoinnit? Tämä on ymmärrettävää. Standardien näkyvä osa onkin juuri se kuuluisa auditointi, jossa jonkun ulkopuolisen toimijan kaveri tulee muutamaksi päiväksi kyselemään ja kirjoittaa raportin.

Toisaalta standardien ei tarvitse olla mörkö. Samalla voidaan kysyä, että kuinka hyvin oikeastaan tunnet standardit? Osaatko sanoa lonkalta, että mitä esimerkiksi ISO 9001 tai ISO 14001 määrittää? Tai hieman harvinaisempi, ISO 45001?

Standardien kehittäminen on avointa toimintaa, johon periaatteessa kuka tahansa voi osallistua SFS:n (Suomen Standardisoimisliiton) kautta. Standardeihin kannattaa tutustua, vaikka ei itselleen sertifiointia hakisikaan. Haluatko esimerkiksi kehittää oman yrityksesi johtamista, huolehtia laadunvarmistuksesta ja sen jatkuvuudesta? Hyvä, haluat silloin tutustua 9001:seen.

Haluaako joku asiakkaasi tietää, miten sinulla on huomioitu ympäristöarvot johtamisen näkökulmasta? Millainen on ympäristöjohtamisjärjestelmä ja miten päätöksiä tehdään? Hyvä, silloin voit hakea vinkkiä 14001:stä.

Kun yrityksesi kasvaa ja kehittyy, se tarvitsee dokumentaatiota myös esimerkiksi työturvallisuuden ja työterveyden johtamiseen, johtamisen dokumentointiin ja toteuttamiseen. Näistä on sinulle apua siinä vaiheessa, kun saat vieraaksi esimerkiksi työsuojelutarkastajan aluehallintovirastosta. Käsittelen työsuojelutarkastusta erillisessä blogissa, mutta tukena dokumentointiin voit käyttää 45001:stä.

Standardeja on pilvin pimein ja osa niistä on tärkeitä joillekin täsmällisille toimialueille tai tuotteille. Edellä mainitut ovat toimialariippumattomia ja kuten todettu, vaikka et sertifiointia hakisikaan, voi standardeja käyttää myös tukimateriaalina omatoimiseen liiketoiminnan dokumentointiin ja kehittämiseen. Jos yrityksessä on yhteinen näkemys siitä, mitä firmassasi tavoitellaan, miten sitä johdetaan ja millä periaatteilla, olette vahvemmalla pohjalla. Standardit auttavat kysymään oikeita kysymyksiä.

PS. Haluatko tai oletko ajatellut tehdä kauppaa valtion ja ministeriöiden kanssa? Tällöin törmäät varsin todennäköisesti KATAKRIin. Se tulee sanoista kansallinen turvallisuusauditointikriteeristö. Se valuu yllättävän pitkälle alihankintaketjua, hieman ministeriöstä tai toimialasta riippuen. Älä anna sen jäädä esteeksi sopimuksen allekirjoittamiselle – etupelto on parempi kuin takamatkalta kiinni juostu. Haluatko keskustella enemmän tai herättikö pohdintaa? Soitellaan.

Kirjoittaja Markus Lustig. Markus on numerottoman osakas ja turvallisuusasiantuntija, Tradenomi YAMK.